Handrit.org
 

Håndskrift detailjer

AM 591 c 4to.

Der er ingen billeder tilgængelige for dette håndskrift.

Fornaldarsögur norðurlanda; Island, 1677-1697

Navn
Ólafur Gíslason 
Fødselsdato
7. december 1691 
Dødsdato
2. januar 1753 
Stilling
Biskop 
Roller
Korrespondent; Skriver; Marginal; Recipient 
Flere detaljer
Stednavn
Vopnafjörður 
Amt
Vopnafjarðarhreppur 
Region
Austfirðingafjórðungur 
Land
Island 
Flere detaljer
Navn
Arne Magnusson 
Fødselsdato
13. november 1663 
Dødsdato
7. januar 1730 
Stilling
Professor, Arkivsekretær 
Roller
Lærd; Forfatter; Skriver; Digter 
Flere detaljer
Navn
Magnús Einarsson 
Fødselsdato
1688 
Dødsdato
1752 
Stilling
Skiver; Maler; Landman 
Roller
Skriver; Ejer 
Flere detaljer
LATIN SMALL LETTER A WITH DOUBLE ACUTELATIN SMALL LETTER A WITH DOUBLE ACUTE

Specieltegn vises nær det originale form.

Navn
Hufnagel, Silvia Veronika 
Stilling
 
Roller
Lærd; student 
Flere detaljer
Navn
Dall, Birgitte 
Fødselsdato
1912 
Dødsdato
1989 
Stilling
Bogkonservator 
Roller
Binder 
Flere detaljer

Indhold

1(1r-22r:13)
Hrólfs saga kraka
Rubrik

„Hier Byriar Søgu af Hrőlffe Kőnge Kraka.“

Begynder

Hälffdan hefur köngur heitid enn annar frödi, þeir voru brædur,

Ender

„Haugar | voru og orpner eftter kappa kongz og so nock-|urt vopn hia huérium, og endar so þeßa sógu“

[Filiation]

Derived from AM 109 a II 8vo.

Tekstens sprog

Islandsk

Nøgleord
2(22r:14-29r:18)
Hálfdanar saga Eysteinssonar
Rubrik

„Hier Byriar Søgu af Hälffdäni Eysteinssyne.“

Begynder

Þrändur hefur köngur heitid, hann riedi firir Þrändheimi i Noregi, og vid hann er þrandheim | kendur,

Ender

„og er margt stör menni frä þeim komid i Noregi og Orkneyum, og lukum | ver so þeßare sogu, þacke þeir hliddu, heill sa er läz, niöte sa er nam“

Tekstens sprog

Islandsk

Nøgleord
3(29r:19-32v)
Friðþjófs saga hins frækna
Rubrik

„Nu skrifast Saga af Fridþiőffee enum frækna.“

Begynder

Bele hefur köngur heitid, hann riedi firir Signafylki, hann ätti tuó syni og döttur | eina,

Ender

„Fridþiöffur andadist i elli | sinne og þau Jngibiórgu bædi. og lu|kum vier so þeßare Sógu“

Tekstens sprog

Islandsk

Nøgleord

Fysisk Beskrivelse / Kodikologi

Materiale

Paper.

Antal blade
i+32. 205 mm x 165 mm.
Foliering
Foliated in the upper right hand corner, fols 28 and 29 by the scribe himself.
Layout

Written in long lines with 31 to 36 lines per page.

Skrift

Written by Ólafur Gíslason, vicar of Hof in Vopnafjörður.

Vedlagt materiale

On the fly-leaf Árni Magnússon noted the names of the sagas in the manuscript. Magnus Einarsson wrote underneath: „Úr bokum er eg feck af Sira Olafe Gisla syne | a Hofe i Vopnafirde.“, a sentence that originated from Árni Magnússon and can also be found in AM 349 4to and other manuscripts.

Historie og herkomst

Proveniens

Written in Iceland c. 1687, probably as part of a larger codex (cf. Loth, Sønderdelte arnamagnæanske papirhåndskrifter, 122-142).

Erhvervelse

Árni Magnússon got the manuscript from the priest Ólafur Gíslason who also wrote it.

[Additional]

[Record History]
Catalogued 22 January 2008 by Silvia Hufnagel
[Custodial History]
5 to 25 March 1964 restored by Birgitte Dall 1 December 1975 to 11 March 1977 restored by Birgitte Dall
[Surrogates]

microfilm (master) G. neg. 135 before restoration

microfilm (archive) No. 999 2 July 2007

microfilm (back-up) TS 140 27 May 1999

microfilm (master) No. 510 1975 under restoration 1975-77

microfilm (archive) No. 510s.d. positive

microfilm (back-up) TS 736 17 February 2004

b/w prints AM 591 c 4to March 1976 before restauration

b/w prints AM 591 c 4to March 1976 during restauration 1975-77

Bibliografi

ForfatterTitelRedaktørOmfang
2007
1999
1975
2004
1976
1976
Hrólfs saga kraka og Bjarkarímur, STUAGNLed. Finnur Jónsson1904; XXXII
Katalog over Den Arnamagnæanske Håndskriftsamlinged. Kristian KålundI: p. 757-758
Agnete Loth„Sønderdelte arnamagnæanske papirhåndskrifter“, p. 113-142
Desmond SlayThe manuscripts of Hrólfs saga kraka, 1960; XXIV
« »